Ryba smażona w zalewie octowej
Składniki:
1 kg ryb ( płotki, leszcze, karasie, itd. )
cebule ( duże ) – 2 sztuki
sól – 1 mała łyżeczka
pieprz czarny mielony
Zalewa:
ziele angielskie – 5 ziaren
pieprz czarny ziarnisty – 15 ziaren
marchewki ( średnie ) – 2 sztuki
A. ocet 10 % - 0,5 litra ( 2 szklanki )
woda – 1 litr ( 4 szklanki )
cukier - 8 DUŻYCH KOPIATYCH Łyżek cukru
sól – 1 mała łyżeczka
B. ocet 10 % – 0,5 litra ( 2 szklanki )
woda – 1 litr ( 4 szklanki ) TO
cukier – 10 DUŻYCH KOPIATYCH Łyżek cukru
sól – 1 mała łyżeczka
C. ocet 10 % – 0,25 litra ( 1 szklanka )
woda – 1 litr ( 4 szklanki ) TO
cukier - 6 DUŻYCH KOPIATYCH Łyżek cukru
sól – 1 mała łyżeczka
D. ocet 10 % – 0,25 litra ( 1 szklanka )
woda – 1 litr ( 4 szklanki )
cukier - 4 DUŻYCH KOPIATYCH Łyżek cukru
sól – 1 mała łyżeczka
E. ocet 10 % - 0,25 litra ( 1 szklanka )
woda – 1 litr ( 4 szklanki )
cukier - 2 DUŻYCH KOPIATYCH Łyżek cukru
sól – 1 mała łyżeczka
F. ocet 10 % – 0,25 litra ( 1 szklanka )
woda – 1 litr ( 4 szklanki ) TO
cukier - 8 DUŻYCH KOPIATYCH Łyżek cukru
sól – 1 mała łyżeczka
G. ocet 10 % – 0,25 litra ( 1 szklanka )
woda – 1,25 litr ( 5 szklanki ) TO
cukier - 8 DUŻYCH KOPIATYCH Łyżek cukru
sól – 1 mała łyżeczka
H. ocet 10 % – 0,25 litra ( 1 szklanka )
woda – 1,25 litr ( 5 szklanki ) TO
cukier - 6 DUŻYCH KOPIATYCH Łyżek cukru
sól – 1 mała łyżeczka
I. ocet 10 % – 0,25 litra ( 1 szklanka )
woda – 1,25 litr ( 5 szklanki ) TO
cukier - 4 DUŻYCH KOPIATYCH Łyżek cukru
sól – 1 mała łyżeczka
Rybę patroszę, pozbywam się łusek i tnę na płaty lub dzwonki. Tak przygotowaną rybę solę, dodaję trochę pieprzu i wkładam do lodówki na około godzinkę.
Cebulę kroję w pióra lub krążki, szklę na patelni z olejem i odkładam do miseczki.
Do odpowiedniej ilości wody dodaję przyprawy, marchewkę ( pokrojoną w talarki ), sól oraz cukier i gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dolewam odpowiednią ilość octu i gotuję przez 2 minuty. Następnie przykryty garnek z zalewą ściągam z gazu i smażę rybki.
Panierka:
- ryby obtaczam w mące i wrzucam na rozgrzany olej na patelni
lub
- ryby obtaczam w jajku ( wcześniej je roztrzepuję ) a następnie w bułce tartej
Opanierowane ryby wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem i smażę bardzo dokładnie z obu stron do osiągnięcia intensywnego koloru złotego. Usmażone ryby kładę na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru oleju.
Usmażone ciepłe ryby układam warstwami w słoiku przekładając je zeszkloną cebulką ( ryba, cebula, znowu ryby i cebulka ). Tak ułożone ciepłe ryby zalewam gorącą zalewą ( bez marchewki ) i zakręcamy słoiki które obracam nakrętką w dół. Po ostudzeniu słoików wkładam je do lodówki i po 5 – 6 dniach ( jak zalewa przegryzie ości ) rybki są gotowe do spożycia :). Ryby w słoikach przetrzymuję w lodówce do 3 tygodni.
[powrót do góry]