Ryba smażona w zalewie octowej

 

Składniki:

1 kg ryb ( płotki, leszcze, karasie, itd. )

cebule ( duże ) – 2 sztuki

sól – 1 mała łyżeczka

pieprz czarny mielony

 

Zalewa:

ziele angielskie – 5 ziaren

pieprz czarny ziarnisty – 15 ziaren

marchewki ( średnie ) – 2 sztuki

A.     ocet 10 % - 0,5 litra ( 2 szklanki ) 

       woda – 1 litr ( 4 szklanki )

       cukier - 8 DUŻYCH KOPIATYCH Łyżek cukru

       sól – 1 mała łyżeczka

 

B.     ocet 10 % – 0,5 litra ( 2 szklanki )

        woda – 1 litr ( 4 szklanki )                                  TO

        cukier – 10 DUŻYCH KOPIATYCH Łyżek cukru

        sól – 1 mała łyżeczka

 

C.     ocet 10 % – 0,25 litra ( 1 szklanka )

        woda – 1 litr ( 4 szklanki )                                  TO

        cukier - 6 DUŻYCH KOPIATYCH Łyżek cukru

        sól – 1 mała łyżeczka

 

D.     ocet 10 % – 0,25 litra ( 1 szklanka )

        woda – 1 litr ( 4 szklanki )

        cukier - 4 DUŻYCH KOPIATYCH Łyżek cukru

        sól – 1 mała łyżeczka

 

E.     ocet 10 % - 0,25 litra ( 1 szklanka )

        woda – 1 litr ( 4 szklanki )

        cukier - 2 DUŻYCH KOPIATYCH Łyżek cukru

        sól – 1 mała łyżeczka

 

F.      ocet 10 % – 0,25 litra ( 1 szklanka )

        woda – 1 litr ( 4 szklanki )                                TO

        cukier - 8 DUŻYCH KOPIATYCH Łyżek cukru

        sól – 1 mała łyżeczka

 

G.     ocet 10 % – 0,25 litra ( 1 szklanka )

        woda – 1,25 litr ( 5 szklanki )                             TO

        cukier - 8 DUŻYCH KOPIATYCH Łyżek cukru

        sól – 1 mała łyżeczka

 

H.     ocet 10 % – 0,25 litra ( 1 szklanka )

        woda – 1,25 litr ( 5 szklanki )                             TO

        cukier - 6 DUŻYCH KOPIATYCH Łyżek cukru

        sól – 1 mała łyżeczka

 

I.      ocet 10 % – 0,25 litra ( 1 szklanka )

        woda – 1,25 litr ( 5 szklanki )                             TO

        cukier - 4 DUŻYCH KOPIATYCH Łyżek cukru

        sól – 1 mała łyżeczka

 

Rybę patroszę, pozbywam się łusek i tnę na płaty lub dzwonki. Tak przygotowaną rybę solę, dodaję trochę pieprzu i wkładam do lodówki na około godzinkę.

Cebulę kroję w pióra lub krążki, szklę na patelni z olejem i odkładam do miseczki.

Do odpowiedniej ilości wody dodaję przyprawy, marchewkę ( pokrojoną w talarki ), sól oraz cukier i gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dolewam odpowiednią ilość octu i gotuję przez 2 minuty. Następnie przykryty garnek z zalewą ściągam z gazu i smażę rybki.

Panierka:

- ryby obtaczam w mące i wrzucam na rozgrzany olej na patelni

lub

- ryby obtaczam w jajku ( wcześniej je roztrzepuję ) a następnie w bułce tartej

Opanierowane ryby wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem i smażę bardzo dokładnie z obu stron do osiągnięcia intensywnego koloru złotego. Usmażone ryby kładę na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru oleju.

Usmażone ciepłe ryby układam warstwami w słoiku przekładając je zeszkloną cebulką ( ryba, cebula,  znowu ryby i cebulka ). Tak ułożone ciepłe ryby zalewam gorącą zalewą ( bez marchewki ) i zakręcamy słoiki które obracam nakrętką w dół. Po ostudzeniu słoików wkładam je do lodówki i po 5 – 6 dniach ( jak zalewa przegryzie ości ) rybki są  gotowe do spożycia :). Ryby w słoikach przetrzymuję w lodówce do 3 tygodni.

 



[powrót do góry]
Wędzenie
Ogrzewanie
Klimatyzacja
Statystyka
  • Użytkowników online: