Wędzenie węgorza

Przygotowanie węgorza:

Z węgorzy które przeznaczam do wędzenia usuwam śluz nacierając je mocno solą i skrobiąc aż do pokazania się na skórze tak zwanego „parkietu”.

Spotkałem się jeszcze z trzema poniższymi sposobami na pozbycie się śluzu z węgorza:

- węgorza można włożyć do zamrażalnika na 2 godziny a potem śluz sam schodzi

- dobrym sposobem na pozbycie się śluzu z węgorza jest wytarcie go w przegotowanym piasku

- do wiadra wsypujemy sól i wkładamy węgorze, po około dwóch godzinach węgorze same wytrą się z śluzu. Należy koniecznie pamiętać aby przykryć wiaderko gdyż w innym wypadku węgorze nam uciekną.

Węgorza przed wędzeniem wieszam, przecinam ogon w celu spuszczenia z niego krwi gdyż wiele źródeł podaje że jest ona trująca bo zawiera ichtiotoksynę.

Ja osobiście z węgorza przed wędzeniem usuwam jeszcze skrzela oraz oczy.

Oprawionego węgorza wkładam do solanki 9% według poniższej tabeli: SOLANKA DO RYB i trzymam go w niej przez odpowiedni czas zależny od temperatury solanki.

Po wyjęciu ryby z solanki przemywam ją pod bieżącą zimną wodą, wycieram papierowym ręcznikiem, wieszam na hakach w przewiewnym miejscu do osuszenia przez około  2 – 3 godziny. Do brzuszków węgorzy wkładam  po docinane patyczki do  szaszłyków aby się równomiernie osuszyły a potem uwędziły.

Wędzenie

- wędzarnię wygrzewam w temperaturze około 50 stopni przy otwartym daszku przez okres około 40 minut.

- do osuszonej wędzarni wkładam ryby i je osuszam w temperaturze nie wyższej niż 50 stopni przez okres około 40 minut – ryba z wierzchu musi być sucha ( w dotyku jak pergamin ). Należy koniecznie pamiętać że w tym momencie rybę osuszamy bez dymu a dach wędzarni ma być otwarty aby pozbyć się wilgoci która jest w rybach.

- węgorze wędzę w temperaturze 45 - 55 stopni przez około 5  godzin, po tym czasie podnoszę temperaturę w wędzarni do 90 stopni i wędzę ryby przez kolejne 20 – 40 minut.

 

Zawartość strony w tej domenie oraz nazwa domeny podlegają ochronie prawnej przewidzianej w ustawie z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. nr 24, poz. 83 ze zmianami) oraz ustawie z dnia 27 lipca 2001 roku o ochronie baz danych (Dz.U. nr 128, poz. 1402). Kopiowanie, reprodukowanie tekstów i elementów z tej strony oraz  rozpowszechnianie publikowanych tu materiałów na innych stronach w całości lub w części bez pisemnej zgody właściciela tej strony jest zabronione i podlega surowym sankcjom karnym i cywilnym.



[powrót do góry]
Wędzenie
Ogrzewanie
Klimatyzacja
Statystyka
  • Użytkowników online: