KARCZEK MARYNOWANY W ZALEWIE OCTOWO - MIODOWEJ

Przepis na 1,5 kg karczku który kroimy w plastry o grubości 1,5 do 2 cm

Marynata:
- olej - 2 łyżki ( DUŻE )
- miód - 8 łyżek ( DUŻYCH )
- ocet - 2 łyżki ( DUŻE )
- czosnek ( wyciśnięte ząbki ) - 3 sztuki
- przyprawa do grilla - 1 łyżeczka ( mała ) kopiata

Wszystkie powyższe składniki marynaty wsypujemy lub wlewamy do garnka, lekko podgrzewamy i mieszamy aby wszystko równomiernie się wymieszało.

Należy koniecznie próbować podczas podgrzewania czy nie czuć za bardzo octu - jeśli jest za bardzo wyczuwalny dodajemy troszkę miodu.

Po wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy naszą marynatę do wystygnięcia a następnie zalewamy nią karczek i wklądamy na minimum 12 godzin do lodówki. W tym czasie należy kilka razy obrócić kawałki naszego mięsa aby marynata równomiernie przez nie przeszła.

Karczek grillujemy na małym ogniu jeszcze lepiej na żarze sprawdzając czy mięso się nie przypala - należy pamiętać że miód który zastosowaliśmy się krystalizuje :)



[powrót do góry]
Wędzenie
Ogrzewanie
Klimatyzacja
Statystyka
  • Użytkowników online: