BURACZKI MARYNOWANE – PRZEPIS OD TEDA

Składniki :

Małe buraczki

1 litr wody

0,25 litra octu 10%

1 płaska łyżka soli

3 łyżki kopiate cukru

1 płaska łyżeczka kminku

Wybieram jak najmniejsze buraczki, myję i zalewam zimną wodą. Gotuję około 1 godziny do miękkości i przelewam zimną wodą. Kiedy buraczki wystygną  obieram je ze skóry i takie większe o średnicy 5 cm kroję na pół lub ćwiartki.

Wodę, ocet, sól, cukier oraz kminek gotuję pod przykryciem około 10 miut.

Ugotowane buraczki układam w wyparzonych słoikach i zalewam gorącą zalewą. Pasteryzuję 15 minut od momentu bulgotania wody,  a po wyjęciu z garnka ustawiam do góry dnem aż ostygną.

Zalewę po buraczkach wykorzystuję jako dodatek do barszczu gotowanego na wędzonce.



[powrót do góry]
Wędzenie
Ogrzewanie
Klimatyzacja
Statystyka
  • Użytkowników online: