BURACZKI MARYNOWANE – PRZEPIS OD TEDA
Składniki :
Małe buraczki
1 litr wody
0,25 litra octu 10%
1 płaska łyżka soli
3 łyżki kopiate cukru
1 płaska łyżeczka kminku
Wybieram jak najmniejsze buraczki, myję i zalewam zimną wodą. Gotuję około 1 godziny do miękkości i przelewam zimną wodą. Kiedy buraczki wystygną obieram je ze skóry i takie większe o średnicy 5 cm kroję na pół lub ćwiartki.
Wodę, ocet, sól, cukier oraz kminek gotuję pod przykryciem około 10 miut.
Ugotowane buraczki układam w wyparzonych słoikach i zalewam gorącą zalewą. Pasteryzuję 15 minut od momentu bulgotania wody, a po wyjęciu z garnka ustawiam do góry dnem aż ostygną.
Zalewę po buraczkach wykorzystuję jako dodatek do barszczu gotowanego na wędzonce.
[powrót do góry]