PRZEPIS NA OGÓRKI Z CARRY:
SKŁAD:
ogórki - 5 kg
cebula - 6 sztuk
sól - 4 łyżki
ZALEWA:
woda - 3 szklanki
ocet - 3 szklanki
cukier - 3 szklanki
carry - 3 łyżki
pieprz czarny mielony - 3 małe łyżeczki
papryka słodka - 3 małe łyżeczki
gorczyca - 3 małe łyżeczki
Ogórki kroję na ćwiartki.
Cebulę kroję w krążki, dodaję 4 łyżki soli i zostawiam na 2-3 godziny.
Przygotowuję zalewę z wody, octu i cukru, wszystko gotuję 5 min. i zostawiam do ostudzenia.
Do wystudzonej zalewy dodaję carry, pieprz mielony, paprykę słodką oraz gorczycę. Wszystko razem dokładnie mieszam.
Do słoików ciasno wkładam ogórki i uzupełniam cebulą, następnie zalewam zalewą.
Do dużego garnka na dno układam ściereczkę, wkładam słoiki z ogórkami zalewam zimną wodą do wysokości zakrętek i pasteryzuje od 5-8 min. od momentu bulgotania wody. Wyciągam gorące słoiki z wody i układam na ściereczce do góry dnem.
[powrót do góry]