OSTRY SOS CHILI ( ostry jak ja  ) - przepis autorski

Składniki:

- 5 kg pomidorów lima - najlepsze ponieważ są bardzo mięsiste i mają mało wody

- 1 kg  papryki chili

- 2 duże łyżki kolendry świeżo mielonej

- 3 duże łyżki soli

 Przygotowanie:

Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć szypułki.

Paprykę umyć i w rękawiczkach pokroić oraz usunąć szypułki.

W maszynce na sitku nr 4 zmielić paprykę i pomidory.

Zmielone pomidory i paprykę przełożyć do wysokiego garnka, dodać zmieloną kolendrę i sól. Gotować bez przykrycia kilka godzin do odparowania jak największej ilości wody. Ma powstać gęsty sos.

Sos nakładamy do wyparzonych, suchych słoików i zakręcamy.

Do dużego garnka na dno układamy ściereczkę, wkładamy słoiki z sosem zalewamy zimną wodą do wysokości zakrętek i pasteryzujemy 10 min. od momentu bulgotania wody. Wyciągamy gorące słoiki z wody i układamy na ściereczce do góry dnem.

[powrót do góry]
Wędzenie
Ogrzewanie
Klimatyzacja
Statystyka
  • Użytkowników online: