OSTRY SOS CHILI ( ostry jak ja ) - przepis autorski
Składniki:
- 5 kg pomidorów lima - najlepsze ponieważ są bardzo mięsiste i mają mało wody
- 1 kg papryki chili
- 2 duże łyżki kolendry świeżo mielonej
- 3 duże łyżki soli
Przygotowanie:
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć szypułki.
Paprykę umyć i w rękawiczkach pokroić oraz usunąć szypułki.
W maszynce na sitku nr 4 zmielić paprykę i pomidory.
Zmielone pomidory i paprykę przełożyć do wysokiego garnka, dodać zmieloną kolendrę i sól. Gotować bez przykrycia kilka godzin do odparowania jak największej ilości wody. Ma powstać gęsty sos.
Sos nakładamy do wyparzonych, suchych słoików i zakręcamy.
Do dużego garnka na dno układamy ściereczkę, wkładamy słoiki z sosem zalewamy zimną wodą do wysokości zakrętek i pasteryzujemy 10 min. od momentu bulgotania wody. Wyciągamy gorące słoiki z wody i układamy na ściereczce do góry dnem.[powrót do góry]