WĘDZONY BOCZEK ROLOWANY - przepis jak zrobić i uwędzić boczek
Boczki rolowane – peklowanie na mokro
Mięso pekloję 7 dni według tabeli mojego autorstwa - 0.5litra zalewy peklującej na 1 kg mięsa.
Po wyjęciu boczków z zalewy peklującej nie płukam ich tylko kładę na papierowych ręcznikach, dokładnie je wycieram i układam w chłodnym miejscu na około 2 – 3 godziny w celu osuszenia.
Przyprawianie boczków oraz wiązanie
Każdy kawałek mięsa najpierw posypuję z jednej strony żelatyną ( lekką ją wcieram ) oraz posypałem pozostałymi przyprawami:
I wersja
- pieprz ziołowy
- majeranek
- papryka słodka
II wersja
- pieprz ziołowy
- majeranek
- kminek
Po włożeniu rolad w siatkę dodatkowo obtoczone w grubo mielonym kminku
III wersja
- pieprz ziołowy
- majeranek
- papryka harboneo
Następnie każdy obsypany ( żelatyną oraz przyprawami ) z jednej strony kawałek boczku kładę na desce ( przyprawami do góry ) przykrywam reklamówką ( może być folia spożywcza ) i mocno rozbijam tłuczkiem do mięsa.
Kawałek obram, posypuję tylko żelatyną, reklamówka i tłuczek :)
Następnie każdy płat boczku skręcam, obwiązuję sznurkiem i dodatkowo wsadzam w siatkę wędliniarską w celu lepszego ścisku rolowanego mięsa.
Ociekanie
Zazwyczaj boczki zostawiam na noc w pokoju przy temperaturze około 10 stopni.
Ostatnio na zewnątrz było około 5 stopni więc mięso przy otwartym oknie powiesiłem w pokoju od godziny 18 w piątek do godziny 4 w sobotę – o 4 rano zamknąłem okno aby temperatura była wyższa i mięso wisiało do godziny 7..
Wędzenie i parzenie
Wygrzewam wędzarnię – około 40 minut, osuszam mięso w temperaturze 45 - 55 stopni – 50 minut, wędzenie przez około 3,5 godziny w temperaturze 50 - 60 stopni.
Po uwędzeniu boczki parzę w temperaturze 75 – 85 stopni przez 2 godziny.
Można po spażeniu, dodatkowo posypać boczki dodatkowymi przyprawami i podpiekać w piekarniku z włączonym termo obiegiem przez 30 minut w temperaturze 130 stopni.
- podpiec w wędzarni w temperaturze około 85 - 95 stopni przez około 1,5 godziny
- sparzyć w temperaturze wody około 85 - 95 stopni przez 2 godziny ( do uzyskania wewnątrz boczku temperatury 74 stopnie ).
- sparzyć w temperaturze wody około 85 - 95 stopni przez 2 godziny ( do uzyskania wewnątrz boczku temperatury 74 stopnie ) a następnie podpiec boczek w piekarniku w temperaturze 130 stopni przy włączonym termo obiegu przez okres 30 minut
Zawartość strony w tej domenie oraz nazwa domeny podlegają ochronie prawnej przewidzianej w ustawie z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. nr 24, poz. 83 ze zmianami) oraz ustawie z dnia 27 lipca 2001 roku o ochronie baz danych (Dz.U. nr 128, poz. 1402). Kopiowanie, reprodukowanie tekstów i elementów z tej strony oraz rozpowszechnianie publikowanych tu materiałów na innych stronach w całości lub w części bez pisemnej zgody właściciela tej strony jest zabronione i podlega surowym sankcjom karnym i cywilnym.
[powrót do góry]