Żeberka, boczek z piekarnika w ketchupie na ostro
Składniki:
- 2 kg chudych surowych żeberek
- 500 ml keczupu pikantnego Pudliszki
- 200 g dżemu brzoskwiniowego
- 2 łyżeczki sosu „ostry jak ja”
- 3 szt. dużej cebuli
- vegeta
Przygotowanie:
Żeberka myję, wycieram papierowymi ręcznikami, kroję na mniejsze kawałki, obsypuję vegetą i wstawiam do lodówki na około 12 godzin.
Po 12 godzinach, ketchup mieszam z dżemem i ostrym sosem, cebulę kroję na pół talarki i dokładnie mieszam z żeberkami. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, żeberka wraz z sosem i cebulą przekładam do naczynia żaroodpornego i wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni.
Przez pierwszą godzinę piekę żeberka pod przykryciem ( z pokrywką ) przy włączonej opcji pieczenia z termoobiegiem co jakiś czas obracając mięso i polewając sosem w którym żeberka są pieczone.
Przez drugą godzinę piekarnik przestawiam na opcję opiekania z termoobiegiem i ściągam pokrywkę z naczynia aby tłuszcz się dobrze wytopił i mięso było dobrze wypieczone i miękkie.
[powrót do góry]