SAŁATKA ŚLEDZIOWA

Składniki:

- 3 paczki matiasów 250 gr.

- 6 szt. dużych ogórków kiszonych

- 12 szt. średnich ziemniaków

- 6 szt. marchwi

- 2 puszki czerwonej fasoli

- 2 szt. czerwonej cebuli

- 6 szt. jajek

- 1 wiązka koperku

- 1 wiązka szczypiorku

- majonez

- jogurt naturalny

- cytryna

- pieprz

 Przygotowanie:

Śledzie kroję w słupki, posypuję grubo mielonym pieprzem i bardzo dobrze skrapiam cytryną a następnie wkładam na 1 godzinę do lodówki, żeby śledzie się zamarynowały.

Ogórki również kroję w słupki, marchew w plasterki a ziemniaki, cebulę i jajko w kroję kostkę.

Fasolę dobrze opłukuję zimną wodą z zalewy.

Delikatnie mieszam  wszystkie składniki, dodaję majonez z jogurtem naturalnym w proporcji 3:1 ( czyli 3 łyżki majonezu, jedna łyżka jogurtu ), można dodać 1 łyżeczkę musztardy aby smak był ostrzejszy. Sałatkę wkładam na godzinę lub dwie do lodówki aby wszystkie składniki dobrze przeszły smakiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.



[powrót do góry]
Wędzenie
Ogrzewanie
Klimatyzacja
Statystyka
  • Użytkowników online: