SAŁATKA ŚLEDZIOWA
Składniki:
- 3 paczki matiasów 250 gr.
- 6 szt. dużych ogórków kiszonych
- 12 szt. średnich ziemniaków
- 6 szt. marchwi
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 szt. czerwonej cebuli
- 6 szt. jajek
- 1 wiązka koperku
- 1 wiązka szczypiorku
- majonez
- jogurt naturalny
- cytryna
- pieprz
Przygotowanie:
Śledzie kroję w słupki, posypuję grubo mielonym pieprzem i bardzo dobrze skrapiam cytryną a następnie wkładam na 1 godzinę do lodówki, żeby śledzie się zamarynowały.
Ogórki również kroję w słupki, marchew w plasterki a ziemniaki, cebulę i jajko w kroję kostkę.
Fasolę dobrze opłukuję zimną wodą z zalewy.
Delikatnie mieszam wszystkie składniki, dodaję majonez z jogurtem naturalnym w proporcji 3:1 ( czyli 3 łyżki majonezu, jedna łyżka jogurtu ), można dodać 1 łyżeczkę musztardy aby smak był ostrzejszy. Sałatkę wkładam na godzinę lub dwie do lodówki aby wszystkie składniki dobrze przeszły smakiem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
[powrót do góry]