udka wędzone, wędzenie udek z kurczaka, jak wedzić udka,

5 listopada 2011 - Moje pierwsze udka wędzone


Dziś wędziłem udka z kurczaka według poniższego przepisu:

 PRZEPIS NA 15 UDEK Z KURCZAKA:

Udka dałem do solanki 100 gramów soli kamiennej nie jodowanej na 1 litr wody. 

15 sztuk udek = 2,5 litra wody i 250 gramów soli:

Udka ułożyłem w pojemniku i zalałem powyższą solanką - aby nie wystawały z wody a więc w całości się peklowały na górę dałem kilka woreczków z wodą które je dociskały - peklowałem przez 24 godziny

Następnie udka sparzyłem:

 A.  do wody w której będę parzył kurczaka dałem:

          Marchewki – 3

          Pietruszkę – listki z 3 pojedynczych natek

          Ziele angielskie – 6 ziaren

          Pieprz – 15 ziaren

          Liść laurowy – 6 listków

          Czosnek -  8 dużych ząbków

WYSZŁO OK. – MOGĘ DAĆ WIĘCEJ PRZYPRAW

Powyższą zalewę gotowałem około 5 minut z powyższymi przyprawami, potem zakrywam pokrywką i po kolejnych 20 minutach załączyłem aż zacznie się gotować i gaszę gaz.

B. udka wrzuciłem do wody o temperaturze 90 stopni NIE WYŻSZEJ  i parzyłem przez 10 minut w tej temperaturze

C. następnie obniżyłem temperaturę wody do 78 stopni zakręcając gaz ( nie dolewam zimnej wody ) i parzyłem przez około 50 minut do uzyskania  wewnątrz 72 stopni.

Po sparzeniu udek postępowałem następująco:

- osuszałem udka całą noc w pokoju przy otwartym oknie w temperaturze około 15 stopni

- wygrzałem wędzarnię w temperaturze około 60 stopni przez około 40 minut

- udka osuszyłem w wędzarni w temperaturze około 50 stopni BEZ DYMU przez około 40 – 50 minut – skórka ma być mazista !!

- udka wędziłem w temperaturze około 55 stopni przez około 5  godzin

- po tym czasie wędziłem udka w temperaturze około 65 stopni przez 30 minut – miało to na celu zrobić chrupką skórkę - następnym razem nie będę podwyższał temperatury

- Uwędzone udka można zamrozić

PRZEPIS JAK UWĘDZIĆ UDKA - KLIKNIJ




[cofnij]
Wędzenie
Ogrzewanie
Klimatyzacja
Statystyka
  • Użytkowników online: