5 listopada 2011 - Moje pierwsze udka wędzone
Dziś wędziłem udka z kurczaka według poniższego przepisu:
PRZEPIS NA 15 UDEK Z KURCZAKA:
Udka dałem do solanki 100 gramów soli kamiennej nie jodowanej na 1 litr wody.
15 sztuk udek = 2,5 litra wody i 250 gramów soli:
Udka ułożyłem w pojemniku i zalałem powyższą solanką - aby nie wystawały z wody a więc w całości się peklowały na górę dałem kilka woreczków z wodą które je dociskały - peklowałem przez 24 godziny
Następnie udka sparzyłem:
A. do wody w której będę parzył kurczaka dałem:
Marchewki – 3
Pietruszkę – listki z 3 pojedynczych natek
Ziele angielskie – 6 ziaren
Pieprz – 15 ziaren
Liść laurowy – 6 listków
Czosnek - 8 dużych ząbków
WYSZŁO OK. – MOGĘ DAĆ WIĘCEJ PRZYPRAW
Powyższą zalewę gotowałem około 5 minut z powyższymi przyprawami, potem zakrywam pokrywką i po kolejnych 20 minutach załączyłem aż zacznie się gotować i gaszę gaz.
B. udka wrzuciłem do wody o temperaturze 90 stopni NIE WYŻSZEJ i parzyłem przez 10 minut w tej temperaturze
C. następnie obniżyłem temperaturę wody do 78 stopni zakręcając gaz ( nie dolewam zimnej wody ) i parzyłem przez około 50 minut do uzyskania wewnątrz 72 stopni.
Po sparzeniu udek postępowałem następująco:
- osuszałem udka całą noc w pokoju przy otwartym oknie w temperaturze około 15 stopni
- wygrzałem wędzarnię w temperaturze około 60 stopni przez około 40 minut
- udka osuszyłem w wędzarni w temperaturze około 50 stopni BEZ DYMU przez około 40 – 50 minut – skórka ma być mazista !!
- udka wędziłem w temperaturze około 55 stopni przez około 5 godzin
- po tym czasie wędziłem udka w temperaturze około 65 stopni przez 30 minut – miało to na celu zrobić chrupką skórkę - następnym razem nie będę podwyższał temperatury
- Uwędzone udka można zamrozić
PRZEPIS JAK UWĘDZIĆ UDKA - KLIKNIJ
[cofnij]