17 grudnia 2011 - Boczek rolowany, boczek na ostro oraz znowu udka z kurczaka
Uwielbiam boczek więc nie byłbym sobą gdybym nie spróbował go zrobić w wersji rolowanej :)
Boczek peklowałem dwa dni w solance 10% i porządnie go nastrzyknąłem tą solanką. Po dwóch dniach dokładnie go wytarłem papierowym ręcznikiem i zostawiłem na 3 godziny do osuszenia.
Boczki posypałem delikatnie żelatyną i doprawiłem na dwa poniższe sposoby:
1. na oko posypałem pieprzem ziołowym, majerankiem, papryką słodką, pieprzem cayenne i wtarłem kilka ząbków świeżo wyciśniętego czosnku
2. na oko posypałem: majerankiem i pieprzem ziołowym
Wędzenie tradycyjnie w temperaturze około 55 stopnie przez 5 godzin.
Uwędzony boczek można:
- podpiec w wędzarni w temperaturze około 80 stopni przez okres 1,5 - 2 godziny
- sparzyć w temperaturze wody około 77 stopni przez 2 godziny
- sparzyć w temperaturze wody około 77 stopni przez 2 godziny a następnie podpiec boczek w piekarniku w temperaturze 130 -140 stopni przy włączonym termo obiegu przez okres 30 minut
PRZEPIS NA BOCZEK ROLOWANY - KLIKNIJ
[cofnij]