Wersja składników nr 1:
0,65 kg słonina bez skóry
0,43 kg boczek wędzony po zmieleniu na sitku nr 8
60 gram cebula
10 gram czosnek wyciśnięty
1 gram majeranku
80 gram jabłko starte na grubych oczkach
1 gram pieprz mielony
Wersja składników nr 2:
0,68 kg słonina bez skóry
0,50 kg boczek wędzony krojony w drobną kostkę
60 gram cebula
15 gram czosnek wyciśnięty
2 gram majeranku
1 gram pieprz mielony
Przygotowanie:
Słoninę kroję w kawałki 20 na 10 cm i wkładam do zamrażalnika w celu zmrożenia przed krojeniem – aby stwardniała. Następnie co jakiś czas wyciągam kawałek zmrożonej słoniny i ją kroję w drobną kostkę około 5 x 5 mm.
Boczek mielę na sitku nr 8
Cebulę kroję w drobniutką kostkę
Czosnek przeciskam przez praskę
Na patelni podsmażam słoninę na jasno złoty kolor. Odcedzam przez sitko tłuszcz do ganka - słoninę zostawiam na sitku. Na tej samej patelni smażę boczek a gdy jest już gotowy dodaję samą słoninę i razem wszystko chwilę podsmażam.
Cebulę smażę na osobnej patelni z niewielką ilością tłuszczu ze słoniny.
Następnie do boczku i słoniny dodaję odcedzony tłuszcz potem cebulę, czosnek, pieprz i na końcu jabłko ( jeśli jest w przepisie ) i doprowadzam do wrzenia. Na końcu dodaję majeranek i także chwilę podsmażam.
Skwarki ze smalczykiem do słoików lub pojemników nakładam wykorzystując lejek do słoików ( może być to obcięta butelka ) dzięki czemu nie brudzę słoików po ich zewnętrznej stronie.
Tak zrobione skwarki możemy przechowywać w lodówce lub w postaci zamrożonej – ja zamrożone trzymam nawet rok czasu.
[powrót do góry]