Sery wędzone, wędzenie serów, jak wedzić sery

23 grudnia 2011 - Wędzenie serków oraz wędzonki na SOLI KAMIENNEJ


Ostatnio po raz pierwszy zrobiłem rolady boczkowe i jedną z nich upiekłem w piekarniku według zaleceń Roberta "Rogera". Wyszły tak pysznie że zaczęła się walka w domu o każdy plasterek tego przysmaku :)
Dziś przyszła pora na kolejne rolady oraz po raz pierwszy uwędziłem serki typu włoskiego. Każdy z serków obsypałem innymi przyprawami ( papryka słodka, pieprz ziołowy oraz zioła prowansalskie ) – jutro rano degustacja.

 Jeśli chodzi o mięso to tym razem robiłem wszystko na wariackich papierach. We wtorek wieczorkiem dowiedziałem się że piątek mam wolny więc tym razem mięso włożyłem do solanki ( czysta sól kamienna nie jodowana " warzonka" ) w której było 24 godziny. Mięso robione na peklosoli nie powinno być obrabiane w temperaturze wyższej niż 120 stopni Celsjusza gdyż gwałtownie wzrasta ilość rakotwórczych nitrozoamin.  

Wędlinki i serki wyszły jak widać na poniższych zdjęciach - jednak brak peklosoli ma duży wpływ na kolor wędzonek

PRZEPIS JAK UWĘDZIĆ SERKI - KLIKNIJ




[cofnij]
Wędzenie
Ogrzewanie
Klimatyzacja
Statystyka
  • Użytkowników online: